29.05.2007

küresel ısınma nedir?



Atmosfer,okyanuslar,okyanus akıntı sistemi,kutup bölgeleri,ormanlar,çöller,buzullar, yanardağlar,insan etkinlikleri gibi birçok değişken vardır.bunların iklim sistemi üzerindeki tek tek etkileri ve birbirleriyle karşılıklı etkileşimleri hala tam olarak anlaşılmış değil.Hatta bu yönde ele alınması gereken daha çok konu olduğu söylenebilir.Temel nedeni özellikle sanayileşen ülkelerde fabrika gazlarının yaydığı karbondioksitin (CO2)başta olmak üzere sera gazlarıdır.Sera gazlarının yoğunluğunun artmasıyla güneş ışınları atmosferde daha çok tutulur ve yeryüzü sıcaklığı artar.böylece 'küresel ısınma' oluşur.Küresel ısınmaya yol açan sera gazları; temel olarak, fosil yakıtların yakılması ,sanayi (enerji ilişkili; kimyasal süreçler ve çimento üretimi, vb. enerji dışı), ulaştırma, arazi kullanımı değişikliği, katı atık yönetimi ve tarımsal (enerji ilişkili; anız yakma, çeltik üretimi, hayvancılık ve gübreleme vb. enerji dışı) etkinliklerden kaynaklanmaktadır.
Küresel ısınma ile deniz suyu sıcaklığında artış,biyoçeşitlilikte değişiklikler,sahil şeridi erozyonunda artış, tuzluluk ve akıntılardaki değişiklikleri getirir.Deniz seviyesi bir sonraki yüzyılda 30 ila 100 cm arasında yükselebilir.ısı artışı turizmi etkileyebilir ve kuraklık nedeniyle Akdeniz'den elde edilen arıtılmış su talebi artarak tuz oranı yüksek yerel alanların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bugün dünyanın en soğuk bölgesi neresidir sorusuna verilecek kuşkusuz antartikadır.Bu kıtanın hemen hemen tümü (%98)buzla kaplıdır.Yaklaşık yüz milyon yıl önce süper kıta Gondwanadan kopan kıta yavaş yavaş bugünkü yerine oturdu.Antartikada yaklaşık on beş milyon yıldır değişmeyen bir buz takkesi bulunuyor.Kıtayı kaplayan buz tabakası gelen güneş ışınlarının %80-85'ini geri yansıtır.Antartikanın günümüzde bu denli soğuk olmasının temel nedeni budur.Bu yapısıyla antartikanın dünya iklimi içinde önemli bir yeri vardır.Herşeyden önce kıta dünya iklim sisteminin soğutucu birimidir.Okyanuslarla ilişkisi de çok büyük boyuttadır.Şu anda ise alaskadan and dağlarına kadar her yer hızla ısınmakta.
Son 100 yıl içindeki sıcaklık artışını analiz eden uzmanlar, 12 kentin 2070 yılında nasıl bir iklime sahip olacağına yönelik bir model hazırladı. Bremen Üniversitesi’nin uzmanı Prof. Sebastian Kopf, sonuçların daha net anlaşılması için bir de iklim haritası yayınladı. Sıcaklıklar dikkate alındığında 12 kentin de harita üzerinde güneye kaydığı görüldü.
Sonuç olarak küresel ısınma dünyada ve ülkemizde sıcaklık artışları,iklim değişmeleri,hayvan türlerinin azalması ya da yok olması,büyük afetler olarak kendini gösteriyor.Bu da ilerisi için çok büyük bir felaketler zincirini oluşturuyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel bir site ama biraz kısıtlı. biraz daha fazla bilgi olsa çok çok iyi olur