29.05.2007

küresel ısınma nedir?



Atmosfer,okyanuslar,okyanus akıntı sistemi,kutup bölgeleri,ormanlar,çöller,buzullar, yanardağlar,insan etkinlikleri gibi birçok değişken vardır.bunların iklim sistemi üzerindeki tek tek etkileri ve birbirleriyle karşılıklı etkileşimleri hala tam olarak anlaşılmış değil.Hatta bu yönde ele alınması gereken daha çok konu olduğu söylenebilir.Temel nedeni özellikle sanayileşen ülkelerde fabrika gazlarının yaydığı karbondioksitin (CO2)başta olmak üzere sera gazlarıdır.Sera gazlarının yoğunluğunun artmasıyla güneş ışınları atmosferde daha çok tutulur ve yeryüzü sıcaklığı artar.böylece 'küresel ısınma' oluşur.Küresel ısınmaya yol açan sera gazları; temel olarak, fosil yakıtların yakılması ,sanayi (enerji ilişkili; kimyasal süreçler ve çimento üretimi, vb. enerji dışı), ulaştırma, arazi kullanımı değişikliği, katı atık yönetimi ve tarımsal (enerji ilişkili; anız yakma, çeltik üretimi, hayvancılık ve gübreleme vb. enerji dışı) etkinliklerden kaynaklanmaktadır.
Küresel ısınma ile deniz suyu sıcaklığında artış,biyoçeşitlilikte değişiklikler,sahil şeridi erozyonunda artış, tuzluluk ve akıntılardaki değişiklikleri getirir.Deniz seviyesi bir sonraki yüzyılda 30 ila 100 cm arasında yükselebilir.ısı artışı turizmi etkileyebilir ve kuraklık nedeniyle Akdeniz'den elde edilen arıtılmış su talebi artarak tuz oranı yüksek yerel alanların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bugün dünyanın en soğuk bölgesi neresidir sorusuna verilecek kuşkusuz antartikadır.Bu kıtanın hemen hemen tümü (%98)buzla kaplıdır.Yaklaşık yüz milyon yıl önce süper kıta Gondwanadan kopan kıta yavaş yavaş bugünkü yerine oturdu.Antartikada yaklaşık on beş milyon yıldır değişmeyen bir buz takkesi bulunuyor.Kıtayı kaplayan buz tabakası gelen güneş ışınlarının %80-85'ini geri yansıtır.Antartikanın günümüzde bu denli soğuk olmasının temel nedeni budur.Bu yapısıyla antartikanın dünya iklimi içinde önemli bir yeri vardır.Herşeyden önce kıta dünya iklim sisteminin soğutucu birimidir.Okyanuslarla ilişkisi de çok büyük boyuttadır.Şu anda ise alaskadan and dağlarına kadar her yer hızla ısınmakta.
Son 100 yıl içindeki sıcaklık artışını analiz eden uzmanlar, 12 kentin 2070 yılında nasıl bir iklime sahip olacağına yönelik bir model hazırladı. Bremen Üniversitesi’nin uzmanı Prof. Sebastian Kopf, sonuçların daha net anlaşılması için bir de iklim haritası yayınladı. Sıcaklıklar dikkate alındığında 12 kentin de harita üzerinde güneye kaydığı görüldü.
Sonuç olarak küresel ısınma dünyada ve ülkemizde sıcaklık artışları,iklim değişmeleri,hayvan türlerinin azalması ya da yok olması,büyük afetler olarak kendini gösteriyor.Bu da ilerisi için çok büyük bir felaketler zincirini oluşturuyor.

27.05.2007

su tasarrufu konusunda neler yapabiliriz?


Dünyada tatlı su kaynakları oldukça sınırlıdır.Bu yüzden suyumuzu tasarruflu kullanmamız gerekir.İşte size su tassarrufu konusunda bazı tavsiyeler;
-Tuvalet sifonları en çok su israfı yapılan yerlerden birisidir.Bu nedenle sifonlarınızı gerekmedikçe çekmeyiniz.
-Diş fırçalarken veya tıraş olurken suyu açık bırakmayınız.Bu sayede yılda kişi başına 12 ton suyu kurtarabiliriz.
-Evdeki bütün muslukları kontrol edip bakımını yaptırınız.
-1,5 litrelik suyla dolu bir pet şişeyi sifonunuzun içine yerleştirin.sadece bu yöntemle yılda 2 ton suyu kurtarabilirsiniz.
-Çamaşır vaya bulaşık makinenizi tam dolu iken çalıştırınız.Makinenizi haftada bir kez bile daha az çalıştırırsanız yılda 9 ton suyu kurtarabilirsiniz.
-Banyo yapmak yerine duş almayı tercih edebilirsiniz.
-Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkayınız.Bu sayede 4 kişilik bir ailede yılda tam 26-40 ton suyu kurtarabilirsiniz.
-Sebze ve meyvelerinizi elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayınız.Bu sayede yine 4 kişilik bir ailede yılda 18 ton su kurtarabilirsiniz.
-Su tasarrufu sağlayacak özellikte armatürler kullanınız.
-Bahçenizi sabah saatleri veya akşamları buharlaşmanın minimum olduğu saatte sulayınız.
-Banyo suyunuzun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurunuz.
-Arabanızı nemli bezlerle silebilir ya da bir kovaya su doldurup dökerek yıkayabilirsiniz.

26.05.2007

su kaynakları

Dünyada hızla artan nüfus nedeniyle su ihtiyacı da günden güne artmaktadır.Suların kirletilmesi,gereksiz ve bol miktarda harcanması ,sanayide ve tarımda su kullanımının artması su sorunlarının başlıca nedenlerindendir.Sürdürülebilir kalkınma için en önemli yaşamsal kaynaklardan biri sudur. Su yenilenebilir bir kaynaktır, bu anlamda sürdürülebilir kullanımı mümkündür; Ancak günümüzde hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar sağlayacak şekilde sürdürülebilirlikten çok uzaktadır.
Genel olarak sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günde ortalama 2,5 -3 litre su içmelidir.Ancak, çağdaş bir insanın sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı 150 litre olarak kabul edilmektedir.
Bu bakımdan hızla artan nüfusuyla türkiye sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir.


Ülke- Kıta Ortalaması
Kişi Başına Düşen Kullanılabilir Su Miktarı (yıllık)
SURİYE
1.200 m3
LÜBNAN
1.300 m3
TÜRKİYE
1.430 m3
IRAK
2.020 m3
ASYA ORTALAMASI
3.000 m3
BATI AVRUPA ORT.
5.000 m3
AFRİKA ORT.
7.000 m3
GÜNEY AMERİKA ORT.
23.000m3
DÜNYA ORT.
7.600 m3

25.05.2007

su önemlidir.


su nedir?

Tabiatta bol olarak sıvı,katı ve buhar durumlarında bulunan kimyevi bileşimdir.kimya dilinde su H2O formülüyle belirtilir.Su hayatın her safhası için son derece önemli bir maddedir.En basit canlıların(protozoer) hemen hepsi suda yaşar;karma yapılı organizmaların ise hayvani olsun nebati olsun biyolojik faaliyetleri için suya ihtiyaçları vardır.İnsanların,hayvanların ve bitkilerin vücudunda su ağırlığın 3/2 sini ,4/3ünü bazen daha fazlasını meydana getirir.

Yeryüzündeki okyanuslar,akarsular,göller ve buzullar yeryüzünün toplam yüzölçümünün onda yedisini kaplar.En sert taş ve kayaların içinde su bulunabilir.

Çok eski çağlardan beri insanoğlu suyun kullanma yollarını öğrenmiştir.bu yollar pek çeşitlidir.Toprağı sulamaktan,mal ve insan taşımaya buhar makinesinden termonükleer santrallere kadar suyun sayısız kullanılma alanları vardır.

24.05.2007

başlarken...

öncelikle bu bloğu neden açtım evet onu söyliyim.

efendim yıllarca tehlikesi bilinen ancak gerek iklim değişikliği gerek hava dengesizlikleri ya da su sıkıntısı açısından önemi ancak son yıllarda vurgulanan küresel ısınma hakkında,biraz da olsa bilgi vermek amacıyla açılmış olduğunu belirteyim.daha doğrusu bu en önemlisi .sadece bu konu hakkında değil tabi.dünyayı paylaştığımız ancak bazı larının onlar yokmuş gibi davrandığı hayvanlardan bahsediyorum.evet onlar çok önemli.çünkü onlarla dünya daha güzel .bloğun amacı çevredir ve orada yaşayan bütün canlılardır.umarım açıklayabilmişimdir.saygılar...